Recept na staročeský perník, tlačený do dřevěných forem jak jej pro nás zanechal pan Jiří Danda ( v roce 1980) , podřipský rodák z Roudnice n. L.
- Uvaříme med/ na1kg medu 1 dcl vody – nejlépe med tmavý), sbíráme pěnu – uvařeno je, až se pěna přestane dělat.
- Přidáme jemně natlučené koření – 9 druhů : kardamom, badyán, skořice, zázvor, hřebíček ,anýz, koriandr, muškátový květ, pepř aj..
- Necháme vychladnout na teplotu 37 – 40°C. To je velmi důležité jinak se nám z hmoty udělá guma !!!!
- Do medu s kořením vmícháme hladkou mouku tak, aby směs byla velmi hustá kaše.
- Necháme uležet nejméně 14 dní. Směs vydrží až dva roky, ale musí se chránit před vysycháním.
- Polotovar před použitím zvolna přivedeme na teplotu těla, ne více.
- Na pomoučněném vále vpravíme další hladkou mouku tak, aby těsto bylo značně tuhé a nelepilo se na ruce – těsto důkladně propracujeme.
- Můžeme přidat i vejce, ale není to nutné.
- Vyválíme plát na sílu tužky, může být i tenčí, vykrojíme příslušný kus a vmáčkneme do olejem vytřené formy. Urovnáme válečkem, nejlépe vmáčkneme těsto palcem do formy, vyklopíme, odkrojíme přesahující těsto a vnitřní vybírání.
- Plech namažeme včelím voskem a připravené figurky dáme péci do slabě vyhřáté trouby – spíše sušit 100 – 120°C.
- Až okraje a vršky začnou „žemlovatět (zlátnout)“, perníkové figury potřeme celým rozšlehaným vejcem do kterého můžeme přidat karamel – směs přiměřeně naředíme.
- Nátěr se provádí dvakrát až třikrát. Pečeme velmi zvolna, asi ¾ hodiny